Antwerpen: De boer op met TTIP en CETA (Week van de Smaak)

Datum: 
wo, 16/11/2016 - 20:00 to 22:00
Type Activiteiten: 

Over de gevolgen van handelsverdragen voor voedselveiligheid en lokale voedselproducenten

Elcker-Ik, Breughelstraat 31-33, 2018 Antwerpen

Prijs: masereelfondsleden 3 euro, niet-leden 5 euro

 Bij de onderhandelingen over TTIP en CETA staan voedselstandaarden in Europa ter discussie. In de VS is het toegestaan om kippen te desinfecteren met chloor, vee te behandelen met hormonen en genetisch gemanipuleerde producten in voedsel te verwerken. Het zou voor Amerikaanse landbouwconglomeraten erg winstgevend zijn als ze hun producten ook in Europa mogen verkopen. Onze standaarden zijn echter gemaakt om bescherming te bieden aan consumenten, milieu en dieren. De publieke discussie gaat juist over het verhogen van standaarden tegen de bio-industrie. Soms gaat de Europese regelgeving dan weer zo ver dat artisanale productie moeilijk wordt en streekproducten als Geuze of Hervekaas verboden worden. Bij het nuttigen van enkele 'verboden' producten spreekt bioboer Thijs Boelens over het effect van handelsverdragen op kleine landbouwers. Kitty Snieders van Greenpeace geeft vooraf een stand van zaken over TTIP en CETA. Een interactieve oefening begeleid door Mia van Climaxi breekt het soms intensieve luisteren.

Organisatie: Masereelfonds Luchtbal i.s.m. Climaxi en Greenpeace