Geraardsbergen: Red de mattentaart

Datum: 
do, 20/10/2016 - 07:00 to 09:00

Locatie

Stationsplein 9550
Geraardsbergen
België
Type Activiteiten: 

Op 28 oktober zou de Canadese premier naar België komen om het CETA-handelsverdrag tussen Europa en Canada te ondertekenen. Het CETA-verdrag draagt dezelfde valkuilen in zich als het TTIP-verdrag met de Verenigde Staten: ongebreidelde vrijhandel, experten-colleges die de macht van gewone rechtbanken overnemen, voedingsmultinationals die de macht in handen krijgen.

Zo erkent het verdrag zogezegd de AOP’s (Apellation d’ origine Protegée) die Europa vroeger erkende: kazen, wijnen en ander lekkers uit bepaalde regio’s, die alleen daar mogen geproduceerd worden. Iedereen mag Mattentaarten maken maar je mag ze niet Geraardsbergse Mattentaart noemen als ze van elders komt. In het CETA-verdrag worden slechts 10 % van deze producten erkend. Belgische producten als de Herve-kaas, Jambon d’Ardenne, West-Vlaams Potjesvlees, Brusselse Gueuze en de Geraardsbergse Mattentaart zijn daar niet bij. Als dit verdrag goedgekeurd wordt kan een voedingsmultinational zoals Kraft in Canada taartjes bakken en ze Geraardsbergs noemen!

Dat laten wij niet zomaar gebeuren. Op donderdag 20 en vrijdag 21 oktober wordt de definitieve beslissing genomen over de Belgische houding. Wallonië en Brussels willen niet tekenen maar staan onder zware druk.

Climaxi Z.O.-Vlaanderen, de Broederschap van de Geraardsbergse Mattentaart en Hart Boven Hard Geraardsbergen willen niet dat de Geraardsbergse lekkernij of andere producten hun erkenning verliezen. Daarom delen we op donderdagmorgen van 7 tot 8 uur ’s morgens 500 mattentaarten uit aan het station van de Oudenbergstad! Een delegatie trekt nadien naar Brussel. Daar vindt een Volksbijeenkomst plaats georganiseerd door Europarlementsleden uit verschillende landen.