Leuven: Lezing John Restakis: The role of co-operatives in the social-ecological renewal of our economy

Datum: 
ma, 24/10/2016 - 20:00 to 22:00
Type Activiteiten: 

Lezing John Restakis: The role of co-operatives in the social-ecological renewal of our economy

 

24 oktober 2016 20.00 uur

STUK, Naamsestraat 96, 3000 Leuven

 

Wanneer vernieuwing van de economie focust op ‘circulaire economie’, dan bestaat het risico dat die focus zich beperkt tot vermindering van milieu-impact via een technologische herontwikkeling van de economie en daarmee verbonden businessmodellen. Economische vernieuwing impliceert ook sociale vernieuwingen en moet daarbij in het bijzonder oog hebben voor het democratischer functioneren van de economie. Uiteindelijk gaat het erom de kwaliteit van de samenleving als dusdanig te verbeteren. 

 

De lezing gaat over de manier hoe vernieuwingen die vandaag plaatsvinden in de coöperatieve beweging, bijv. een oriëntatie op het creëren van commons (open coöperativisme), kunnen bijdragen aan de verbetering van de maatschappelijke kwaliteit van onze economie.

 

John Restakis is directeur van de British Columbia Co-operative Association (Canada) en een belangrijk onderzoeker op het vlak van coöperatieve economieën wereldwijd. In 2010 publiceerde hij Humanizing the Economy. Co-operatives in the Age of Capital. Hij werkt thans samen met Michel Bauwens en de P2P Foundation rond de convergentie van de commons- en de coöperatieve beweging.  

Na de inleiding gaat Lieve Jacobs (medewerker Coopburo, Cera) in gesprek met Restakis.

 

Het debat met de zaal is in handen van moderator Stijn Neuteleers (milieufilosoof Universiteit Louvain-la-Neuve en Oikos).  

Voertaal: Engels

 

Organisatie: Oikos, Masereelfonds en Climaxi i.s.m. Cera en STUK