Startvergadering Climaxi Vlaams-Brabant

Datum: 
za, 24/10/2015 - 16:00 to 20:00
Type Activiteiten: 

Met de klimaattop van Parijs in het vooruitzicht denken we dat het tijd wordt om het klimaatactivisme in onze regio een flinke duw in de rug te geven. Climaxi is een beweging die al jaren ijvert voor klimaat en sociale rechtvaardigheid. Ook in Vlaams-Brabant organiseerde Climaxi al een aantal activiteiten (en dan vooral in het Leuvense). Zo zaten we mee in de organisatie van het klimaatactiekamp in 2012, dat nog steeds uitlopers heeft in de Gulle Akker en het Actiecomité ‘Parkveld blijft’. We publiceerden een aantal brochures en organiseren nog steeds samen het Masereelfonds en Oikos de lezingenreeks Human Ecology. Maar dat blijven initiatieven van een beperkte groep.

Daar willen we nu verandering in brengen, we willen graag een volwaardige werking opbouwen in Vlaams-Brabant. Maar de vraag is uiteraard welke activiteiten we kunnen organiseren en waar onze meerwaarde ligt. Dit najaar kunnen we mee mobiliseren voor de klimaattop in Parijs (op 9 november organiseren we bijvoorbeeld een grote mobilisatie-avond rond Parijs in het STUK), of zelfs een aantal lokale acties organiseren. Maar ook nadien zijn er tal van mogelijkheden en er beginnen al een aantal ambiteuze plannen te groeien. We weten dat er in Leuven al heel veel alternatieve initiatieven bestaan, denk maar de Gulle Akker, Collectief Cursief of de Repair Cafés. Kunnen we als Climaxi Vlaams-Brabant/Leuven een katalysator worden die dergelijke initiatieven versterkt en zo ook een sterkere tegenmacht kan creëeren? Waarom geen eigen stek proberen te veroveren van waaruit we verschillende vormen van alternatieve economie stimuleren en activiteiten kunnen plannen? Of moeten we vooral richten op actievoeren?  Een aantal open vragen dus. Voordeel is dat een dergelijke werking op steun kan rekenen van de  nationale werking van Climaxi en we eventueel een project kunnen dienen bij de provincie. 

Een heleboel vragen dus. Daarom zouden we je graag uitnodigen om samen met ons van gedachten te wisselen.  De bijeenkomst vindt plaats op 24 oktober in de Schoolbergenstraat 20 te Kessel-Lo (bij David en Deirdre). We starten om 16u00 en om 18u30 nodigen we jullie uit voor een bord lekkere veggie-spaghetti en een drankje.  

We vragen jullie enkel om ons op voorhand een seintje te geven zodat we weten hoeveel stoelen we moeten voorzien en hoeveel spaghetti we in de kookpot steken.

Deirdre Maes en David Dessers

Climaxi Vlaams-Brabant

0484/14.68.51