Gent: Klimaat-stop: Kan de consument het klimaat redden?

Datum: 
do, 24/09/2015 - 20:00 to 22:00
Type Activiteiten: 

In de aanloop naar de klimaattop van Parijs houden we halt bij een aantal hete hangijzers wat het klimaat betreft. Klimaatopwarming is intussen een feit. Toch volgen mislukte klimaatonderhandelingen elkaar op. Wat is ons antwoord als burger en consument? Door bewuste keuzes te maken, verkleinen we onze ecologische voetafdruk. De optelsom van deze inspanningen is sowieso winst voor de planeet en zorgt ook voor druk op bedrijven en het beleid.

Kritische stemmen stellen zich toch ook vragen bij de beperkingen van deze aanpak. Werken campagnes die mikken op gedragsverandering motiverend of culpabiliserend? Is de nadruk op sensibilisering geen carte blanche om structurele problemen niet te moeten aanpakken? En wat met de grote vervuilers?

Steven Vroman is als Low Impact Man een bekend pleitbezorger van het verkleinen van je ecologische voetafdruk. De Gentse milieuadvieswinkel van GMF geeft burgers ook concrete tips naar energiebesparende maatregelen in huis. Samen met stadsonderzoeker Pascal Debruyne overlopen we de voor- en nadelen van de focus op gedragsverandering van de consument.  

Donderdagavond (20u-22u): 24/9 2015

Panelleden: Steven Vroman, Ida Lievens, Pascal Debruyne

Locatie: Vormingplus Gent Eeklo
Partners: Vormingplus Gent-Eeklo, Climaxi, GMF,  Oikos, Climate Express