Tegen de stroom in. Groene stroom voor iedereen!

In één jaar tijd werden in Vlaanderen 8.455 gezinnen gedropt door hun energieleverancier. Waarom? Stijgende energieprijzen wegen steeds zwaarder door in het gezinsbudget. In drie jaar tijd is de energiefactuur met 30% gestegen. De gedropte klanten komen terecht bij de netbeheerder. Daar betalen ze hun elektriciteit aan een hoger tarief dan bij de commerciële energieleveranciers. Om de logica van de vrije markt niet te verstoren… Zo komt het dat mensen die een laag inkomen hebben, en vaak in een slecht geïsoleerde woning leven, veel meer centen moeten neertellen voor de energie die ze nodig hebben.

Als ze ook de facturen bij de netbeheerder niet kunnen betalen, krijgen ze van diezelfde netbeheerder een budgetmeter toegewezen. Ze betalen nog steeds dezelfde hoge tarieven en kunnen nu enkel energie verbruiken als ze hun budgetmeter op voorhand opladen. Op de budgetmeter is er ook een minimale levering (10 ampère) voorzien, maar deze kan afgesloten worden als er niet op tijd opgeladen wordt (zestig dagen nadat de budgetmeter voor het laatst werd opgeladen). Dan is het gezin compleet aangewezen op de euro's die ze zelf op de kaart gezet hebben. Geen geld, geen energie.  In sommige gevallen betaalt een klant die bij de netbeheerder zit, bijna dubbel zoveel voor de elektriciteit als wanneer hij of zij energie zou bekomen via de meest voordelige formule bij een commerciële energieleverancier. (V-test - www.vreg.be/doe-de-v-test). Gemiddeld betaal je gemakkelijk tot 20% meer dan bij een 'gewone' energieleverancier. Het wordt dus alleen maar moeilijker om uit deze situatie te geraken.

De raad van bestuur van Eandis is volledig samengesteld uit politieke vertegenwoordigers die een andere koers zouden kunnen varen. Ook binnen de raad van bestuur van de zeven distributienetbeheerders die een beroep doen op Eandis om de exploitatietaken op hun grondgebeid uit te voeren (Gaselwest, IMEA, Imewo, Intergem, Iveka, Iverlek, Sibelgas) zetelen heel wat vertegenwoordigers van de gemeenten, naast vertegenwoordigers van de privésector.  Climaxi ijvert voor een herziening van de tarieven en vindt dat niemand afgesloten mag worden van een minimale levering aan basisnutsvoorzieningen.