"De publieke opinie in Tunesië kantelt"

Fathi Chamki - Nationale Leiding van het Front Populaire

De politieke situatie in Tunesië is ingewikkeld. De Jasmijnrevolutie, die twee jaar geleden de Arabische lente inluidde, zou democratie en sociale rechtvaardigheid brengen. Maar de huidige regering steunt op de pilaren van oude regime, dreigt een aantal verworvenheden terug te schroeven en vaart een neoliberale sociaal-economische koers. Die regering verliest vandaag echter pijlsnel aan populariteit en op de linkerflank zijn we getuige van de opmars van het progressieve 'Front Populaire'. Na de moord op woordvoerder Chokri Belaid twee maanden geleden, lijkt het front nog meer de wind in de zeilen te krijgen. We spraken tijdens een straatactie in Tunis met Fathi Chamki, één van de sleutelfiguren van het Front Populaire.

Fathi Chamki: De moord op Chokri Belaid is de uitdrukking van een algehele crisis. Na de revolutie bleef de sociale crisis, die het vuur aan de lont stak, voortwoekeren. Daar kwam dan nog eens een economische recessie bovenop. En dat leidde vervolgens tot een politieke crisis, omdat de huidige regering helemaal geen antwoorden biedt op de vragen die opgeworpen werden door de revolutie en die vooral betrekking haden op het sociaal-economische systeem waarin we leven. Vandaag is de situatie dus volledig geblokkeerd. Ben Ali mag dan wel weg zijn, maar de oude structuren staan nog steeds overeind. Zij slagen er echter niet in om de orde te herstellen en terug over te gaan naar een normaal functionerende overheid. Anderzijds slaagt ook de Tunesische bevolking er vandaag niet in om het juiste politieke project te vinden om de eisen van de revolutie waar te maken. Tijdens de revolutie werd er gevochten voor de val van het regime. Dat is slechts voor een klein gedeelte gelukt. Dat oude regime is eigenlijk nog steeds aan de macht, maar slaagt er ook niet in om de zaken onder controle te houden. En dus is de situatie volledig geblokkeerd.

Het Front Populaire, een verzameling van twaalf links-progressieve, ecologische en nationalistische (in de betekenis van anti-imperialistische) krachten, wint wel veld?

Fathi Chamki: Het Front Populaire is op dit ogenblik zonder twijfel de best georganiseerde, progressieve kracht. Het front werd opgericht op 7 oktober 2012 en is dus nog steeds een relatief nieuwe speler op het terrein.  Maar het gaat wel snel vooruit. De moord op onze woordvoerder Chokri Belaid is natuurlijk tragisch maar speelt vandaag ook in onze kaart. Het Front Populaire staat nu in de peilingen op  15 procent van de stemmen.  De islamitische regeringspartij Ennahda blijft maar achteruitgaan in de peilingen en kan nu nog maar op 25 procent van de stemmen rekenen. Voorts is er nog een derde partij, de liberale maar modernistische Nida Tounès, die min of meer stabiel blijft in de peilingen. Het Front Populaire komt dus sterk opzetten en maakte op korte tijd een indrukwekkende groei door. Dat betekent nog niet dat we zomaar aan zet zullen komen of dat we nu reeds een echt uitgewerkt, politiek alternatief kunnen aanbieden aan de bevolking. We zijn nog volop bezig met het uittekenen van dat alternatief.

Wat moet er dan gebeuren volgens het Front Populaire?

Fathi Chamki: Het Front Populaire komt op voor een volksregering, die niet zomaar de rug keert naar de eisen van de revolutie. Want de huidige regering, die op zich wel de uitdrukking is van de democratische wil van de bevolking, heeft wel de rug gekeerd naar de mensen die haar verkozen hebben. Ze danst naar de pijpen van de internationale instellingen. Het Front Populaire wil een regering die de sociale verzuchtingen van de bevolking ernstig neemt en werk maakt van een echt sociaal programma. Dat zal niet makkelijk zijn, maar er is geen andere weg. Wij willen een regering die echte democratische hervormingen doorvoert, opkomt voor sociale

1/2

rechtvaardigheid, de strijd met de ongelijkheid aanbindt en de nationale soevereiniteit herstelt. Onze soevereiniteit moet vandaag wijken voor de eisen van de Europese Unie, de Franse staat, de internationale financiële instellingen... Het IMF heeft vandaag een enorme invloed op het beleid in Tunesië en soms lijkt het wel alsof José-Manuel Barosso en Catherine Ashton onze echte eerste ministers zijn... Ook op dat vlak  wil het Front Populaire een andere stem laten horen. Ja, wij willen dialogeren met de Europese Unie. Maar dan wel als partners en niet als uitvoerders van hun dictaten... Tot slot bestaat er ook een groot ecologisch probleem in Tunesië. Ben Ali heeft vrije baan gegeven aan allerhande praktijken die vernietigend waren voor de natuur. Dan hebben we het over het uitputten van waterbronnen, vervuiling van de zee of zware chemische vervuiling van de bodem. Ook die ecologische dimensie is van groot belang voor het Front Populaire.

Jullie stijgen in de peilingen. Wat gaan jullie daarmee doen?

Fathi Chamki: Tijdens de komende periode wil het Front Populaire deze ideeën verder verspreiden onder de Tunesische bevolking, via allerhande campagnes en initiatieven. Het gaat ons trouwens niet enkel om de resultaten van de peilingen, we willen ook onze mobilisatiekracht op het terrein vergroten. De publieke opinie is aan het kantelen. Na de revolutie hebben de islamisten van Ennahda zowat carte blanche gekregen van de bevolking. Die steun brokkelt nu heel snel af, terwijl het Front Populaire aan terrein wint. De tijd lijkt dus aan de onze kant te staan en wij gaan die kans niet laten schieten! David Dessers