Controversiële gasproducent Dart Energy vecht om het hoofd boven water te houden

Dart Energy, de Australische onconventionele gasproducent, die steenkoolgasboringen plant in Limburg, heeft 70% van zijn globale werknemersbestand laten afvloeien in een poging om het hoofd boven water te houden, als reactie op het voortdurend dalen van de waarde van de aandelen. 

In een verklaring van 2 april kondigde het bedrijf in nood een agressieve kostenbesparende strategie aan, waaronder het schrappen van 100 jobs, het stoppen van zijn operaties in New South Wales in Australië en het focussen op steenkool- en schaliegasprojecten in Europa.

De waarde van het aandeel van Dart Energy zakte de laatste twee jaar al van 95 naar 15 cent, maar de laatste 6 maanden zakte het verder, zodat het aandeel nu verhandeld wordt voor amper 5 cent. (1)

De reden hiervoor is dat Dart Energy nergens in de wereld actieve projecten heeft. Overal waar het bedrijf probeert te boren, heeft het sterke tegenstand gekregen en op heel wat plaatsen werd de productie zelfs geblokkeerd. Daardoor heeft Dart te weinig middelen om te produceren in de onmiddellijke toekomst.

Dart Energy heeft zijn activiteiten in Fullerton Cove in Australië moeten stopzetten omdat de regering van New South Wales een verbod heeft opgelegd op alle onconventionele gasactiviteiten in een straal van 2 km van bebouwde gebieden. De ontwikkeling heeft sterke tegenstand gekend en het bedrijf werd daarvoor recentelijk voor de rechter gedaagd. Als in Vlaanderen een gelijkaardig verbod zou bestaan, dan zou dat Darts plannen ernstig in gevaar brengen.

Stop Steenkoolgas campagnecoördinator Nicola Freeman zegt: "Dart Energy is al een tijdje in financiële problemen en het lijkt op de laatste wanhopige pogingen van een bedrijf dat op het punt staat ten onder te gaan. Dit nieuws komt net op het moment dat Joke Schauvliege moet beslissen over de opsporingsvergunning voor steenkoolgas in Limburg. De mensen in het concessiegebied zullen zich afvragen of dit bedrijf echt in staat is om het controversiële steenkoolgasproject te realiseren en in het bijzonder of het er in de komende jaren nog zal zijn om alles op te ruimen mocht er iets fout lopen."

We vragen aan Joke Schauvliege om de opsporingsvergunning te weigeren en om een moratorium in te stellen op proefboringen rond onconventioneel gas in Vlaanderen tot wanneer er een grondig maatschappelijk debat over de kwestie gevoerd wordt. (2)

 Steenkoolgas brengt veel nadelen met zich mee voor de lokale gemeenschap: gezondheidsproblemen, negatieve impact op landbouw- en toerisme sector en weinig nieuwe jobs. Het is geen groene energie maar een fossiele brandstof met een CO2-uitstoot zo groot as steenkool en de ontginning van steenkoolgas in de Kempen zou het onmogelijk maken voor Vlaanderen, en voor België, om de doelstellingen te halen op het vlak van klimaatverandering.

 We hebben absoluut geen baat bij een nieuwe generatie van fossiele brandstoffen. 

We moeten kiezen voor echte oplossingen zoals energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energiebronnen in handen van lokale gemeenschappen.

Voor meer info, neem contact op met:

1/2

David Dessers – 0486 69 69 27 Nicola Freeman - 0472 05 20 19 www.stopsteenkoolgas.be www.facebook.com/StopSteenkoolgas nicola[at]motherearth.org

Stop Steenkoolgas is een campagne van Friends of the Earth vzw en Climaxi vzw om ontginning van steenkoolgas te stoppen.

---

  1. http://www.asx.com.au/asx/research/companyInfo.do?by=asxCode&asxCode=dte

 

  1. Een aantal landen en staten hebben reeds een moratorium of een ban uitgevaardigd:

Frankrijk: Eerste land met een ban sinds maart 2011.

Denemarken: Moratorium tot eind 2013.

Duitsland: Moratorium in Nordrhein-Westfalen.

Bulgarije: Ban sinds january 2012.

Roemenië: Moratorium aangekondigd in mei 2012.

Tsjechië: Moratorium in mei 2012, met mogelijks een totale ban. 

Spanje: De La Rioja regio denkt na over een ban op fracking.

Quebec: Moratorium in afwachting van het milieu effecten rapport.

Vermot: Ban sinds mei 2012.

New South Wales: Ban op steenkoolgas ontginning in een straal van 2km van residentiële zones, sinds februari 2013.

Ierland: Moratorium voor 2 jaar sinds maart 2013.