Climaxi voert actie aan de deuren van Electrabel

moedermaatschappij van Electrabel. Activisten bevestigden boven de hoofdingang van het gebouw een groot spandoek met de slogan 'Het is onze energie'. Met die slogan protesteerden ze tegen de praktijken van het energiebedrijf.

Electrabel hanteert immers bij de duurste tarieven van Europa, terwijl het net goedkoop energie kan opwekken via afgeschreven kerncentrales. Het gevolg daarvan is dat aan de ene kant en met de winter voor de deur vele tienduizenden gezinnen hun energiefactuur niet langer kunnen betalen, terwijl aan de andere kant Electrabel woekerwinsten opstrijkt. En die winsten worden dan niet eens gebruikt voor investeringen in groene energie.

Toch pakt Electrabel graag uit met reclameclipjes waarin kinderen de hoofdrol spelen en waarbij het lijkt alsof er voorrang wordt gegeven aan groene energie. De bekende slogan 'Het is jouw energie' maakt dat verhaaltje af. De actie van 12 december wilde die ballon doorprikken en draaide de slogan om: Het is onze energie! Maar we zijn het beu om te veel te betalen voor vuile energie. Electrabel bezet onze energiemarkt, hoog tijd om nu ook Electrabel te bezetten. Dat probeerden de actievoerders ook daadwerkelijk te doen toen ze trachtten binnen te dringen in het gloednieuwe kantoorgebouw. De securitydienst kon daar echter een stokje voor steken, hoewel toch één activist tot binnen raakte. Toen de actievoerders dan maar naar de achteruitgang optrokken, was de maat vol voor de mensen van Electrabel en kwam de politie tussenbeide.

Climaxi voerde deze actie samen met Friends of the Earth en Uilekot. Er was ook een delegatie van Jong Groen aanwezig. Het was niet de bedoeling van de actie om in dialoog te treden met Electrabel. Er valt immers weinig goeds te melden over dat bedrijf. Want naast de hoge tarieven en de vuile energie, zijn er ook de verhandelbare uitstootrechten waarmee het bedrijf haar winsten opkrikt, zonder haar verantwoordelijkheid te nemen in de strijd tegen de opwarming. Bovendien doet Electrabel en bij uitbreiding GDF Suez er alles aan om de uitstap uit de kernenergie op losse schroeven te zetten. Tot slot blijkt het bedrijf bijna geen belastingen te betalen dankzij de notionele interestaftrek en allerhande achterdeurtjes.  De actie schoof enkele eisen voor een heel ander energiebeleid naar voor: om te beginnen vinden we dat energie een basisrecht is, iedereen moet recht krijgen op een basispakket aan energie. Ten tweede eisen we universele toegang tot groene energie. En ten derde denken we dat energie thuishoort in de handen van de samenleving, die er de democratische controle over hoort te hebben. To be continued...

David Dessers