Debat Gentse Feesten

Datum: 
wo, 23/07/2014 - 14:00 to 18:00
Type Activiteiten: 

Woensdag 23 juli, 14u-18u, NTGent, Sint-Baafsplein 17;

25ste Gentse Feestendebatten (Organisatie Vzw. Trefpunt en Democratie 2000)

“Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden” (Moderator: Eric Goeman); gratis inkom

Op weg naar de ecologische catastrofe en klimaatchaos? (Kijken we in de ogen van de Panda of ook in de spiegel? – It’s ideology, stupid!) 

met Nic Balthazar (Radio – en TV maker, o.a. bekend van reisreportages in “Vlaanderen Vakantieland”; filmregisseur o.a. “Ben X” en “Tot altijd”; schrijver; maakte wake up call videoclips “The Big Ask” en “The Big Ask again” en naar aanleiding van klimaatconferentie in Zuid-Afrika “Sing for the climate”); Etienne Vermeersch (Prof. emeritus UGent; moraalfilosoof; auteur van o.a. “De ogen van de Panda”); Vera Dua (voorzitter milieukoepel BBL, Bond Beter Leefmilieu; doctor in de landbouwwetenschappen; voormalig politica van Agalev en Groen; Van 1999 tot 2003 Minister van Landbouw en Leefmilieu; Van 2003 tot 2007 partijvoorzitster Groen; Van 2006 tot 2011 gemeenteraadslid in Gent); Giselle Nath (historica; auteur van “Brood willen we hebben ! Honger, sociale politiek en protest tijdens de Eerste Wereldoorlog in België”, uitgeverij Manteau; Vlaamse Scriptieprijs 2011; bestudeert als aspirant bij het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) consumentenbewegingen na 1945); Anneleen Kenis (milieuactiviste; co-auteur boek “De mythe van de groene economie”, uitgeverij EPO; onderzoekster aan het departement "Aard- en Omgevingswetenschappen" KULeuven)); Pieter Maeseele (Prof. communicatiewetenschappen; onderzoeksgroep Media, Policy & Culture; Universiteit Antwerpen); Dirk Draulans (doctor in de wetenschappen. Hield zich in Oxford vooral bezig met evolutiebiologie. Vanaf 1987 wetenschappelijk redacteur Knack; Was oorlogsverslaggever in o. a. Centraal-Afrika, Midden-Oosten en Bosnië. Onder meer beschreven in De schaduw van Saddam (1992), Welkom in de hel (1993), Mirjana (1993), Een grap van God (1997) en Handelaar in oorlog (2003). In het boek Het succes van slechte seks (2008), ontleedt hij hoe de evolutieleer van Charles Darwin ook van toepassing is op de mens); Steven Vromman (sociaal agoog, milieuactivist en Low Impact Man, Gents gemeenteraadslid Groen; voormalig directeur van Ecolife, auteur van 3 boeken rond ecologische voetafdruk, gaf meer dan 650 lezingen over klimaatverandering en wat wij er zelf kunnen aan doen; vanaf september met nieuwe voorstelling op tournee rond het belang van innerlijke verandering om de grote milieu-uitdagingen aan te pakken); Natalie Eggermont (spoedarts, moraalfilosofe en milieu-activiste; Oprichtster UGent1010 en Machinist van de Climate-Express, die na het grote succes van de Trein naar Warschau een nieuwe massamobilisatie op poten zet richting Parijs 2015); David Dessers (activist en stafmedewerker vzw Climaxi, actiebeweging voor klimaatrechtvaardigheid)

Muzikaal intermezzo van 16u30 tot 16u40 WIM CLAEYS (vertolker liederen Walter De Buck en Karel Waeri; muzikant; initiateifnemer Gentse Zangstonde)