Vande Lanotte onderzoekt concessies

vzw Climaxi verwelkomt het voorgestelde actieplan (16 juli) voor Limburg en is blij met de investeringen in deze provincie.

Climaxi hoopt op een ecologische én sociale ontwikkeling van de provincie. Voor ons wordt dit dan in elk geval een ontwikkeling zonder steenkoolgas/schaliegas. LRM/Dart Energy hebben nu een exploratievergunning om in een beperkt gebied te gaan zoeken naar de aanwezigheid van deze onconventionele gassen.

Onderzoek leidt tot ontginning met alle gekende negatieve gevolgen: mogelijke grondwatervervuiling, methaanlekkages, negeren van de klimaatdoelstellingen, transport, landschapshade enz… De verdere ontwikkeling van het huidige project werd niet opgenomen in het Actieplan, wat voor Climaxi een positieve zaak is.

De voorbije weken liet minister president Peeters (na zijn bezoek aan de VS) evenwel weten dat hij grondiger onderzoek wil naar de aanwezigheid van gas. Daarbij wordt ook schaliegas onder de loep genomen. Eerder lieten diverse kabinetten Climaxi weten dat er van onderzoek naar schaliegas geen sprake kan zijn.

Voor Climaxi loert het gevaar achter de deur: de Vlaamse Regering bepaalde eenzijdig in het Diepe Ondergrond Decreet dat alle oude ondergrondse concessies vervallen op 15 september, waarna de Vlaamse Regering die kan toewijzen aan naburige concessies. Eén van de concessies die dreigen te vervallen is de oude Kempense Staatsconcessies (eigendom van de Belgische Staat). Die omcirkelt het huidige exploratiegebied. Het verval daarvan zet de deur open voor mogelijke uitbreiding van het huidige project. Dit zou uiteraard de rentabiliteit en mogelijke opbrengst (die weg vloeit naar de multinational Dart Energy) kunnen vergroten.

Daarom vroegen wij aan openbare diensten en parlementairen uit te zoeken wie daar nu precies wat in handen heeft. Filip De Bodt: "Talloze overheidsdiensten konden ons niet vertellen hoe de vork precies in de steel zit. Volgens ons is een groot deel van de Limburgse ondergrond nog eigendom van de Belgische staat, terwijl de bevoegdheid gefederaliseerd is. Wij vragen alle deelregeringen van dit land om dit uit te klaren en te beslissen dat het mogelijke gas daar onder de grond blijft."

In de kamercommissie bedrijfsleven ondervroeg Stefaan Van Hecke (GROEN) deze namiddag de bevoegde minister Vande Lanotte. Die gaf toe dat bijna niemand meer weet hoe de zaken daar zitten maar vond de redenering rond het eigendom van de ondergrond plausibel en stelde: "U hebt ons wakker gemaakt. We gaan dit dossier grondig uitspitten en onderzoeken."

Climaxi en Friends of the Earth organiseren samen de Stop Steenkoolgas campagne.