Climaxi bezet Amandine in Oostende

Over gans Vlaanderen voerden dit weekend een vijftigtal mensen actie rond visserij. Ze protesteren tegen de invoer van pangasius in ons land en vragen politici om stelling in te nemen tegen het elektrisch vissen. De actievoerders haalden vijfhonderd handtekeningen op en bezetten in Oostende het museumschip de Amandine.

De actie werd georganiseerd door de sociale klimaatbeweging vzw Climaxi. Die steunt de vissers door stelling in te nemen tegen de invoer van pangasius. Pangasius is een goedkope Vietnamese vissoort die de

Noordzeevis uit de markt prijst. In Vietnam verdringt de vis de rijstvelden die de binnenlandse markt voorzagen van voedsel. Climaxi vind het ook onverantwoord dat voedsel duizenden kilometers vervoerd wordt als er lokale alternatieven beschikbaar zijn. In Zeebrugge komt een Europees invoercentrum voor pangasius. In Vietnamese kranten vernam Climaxi dat de Vlaamse overheid dit project wil subsidiëren. Climaxi eist duidelijkheid van de overheid en vraagt de politici deze subsidies niet toe te kennen: ‘Men kan het niet maken om de eigen vissers en hun kwaliteitsproducten met overheidssubsidies uit de markt te prijzen.’ zegt Filip De Bodt.  De actievoerders kregen versterking van de vzw Oostendse Oosteroever, die opkomt tegen de afbraak van de visserijwijk in Oostende en leden van de PVDA en GROEN, met o.m. parlementslid Wouter De Vriendt. Op het einde van de middag bezetten ze kort het museumschip De Amandine. Een andere groep haalde handtekeningen op aan de Oostendse vistrap en werd daar door de handelaren warm onthaald.

Ook in Antwerpen, Gent, Leuven, Zottegem en Zaventem werden handtekeningen opgehaald.

Climaxi vraagt de politici verder stelling in te nemen tegen het elektrisch pulskorvissen. Tachtig Nederlandse schepen mogen van Europa met deze nieuwe techniek gaan vissen. Men gebruikt lichter materiaal en jaagt de vis in de netten met elektrische schokken. Economisch is dit voor een aantal mensen een goede zaak omdat men minder gasolie verbruikt en omdat men méér vis vangt. Vroeger ontoegankelijke gebieden kunnen met dit materiaal bevist worden. “Op die manier haalt men de vis uit de vroegere paaiplaatsen voor de ogen van onze eigen vissers weg.’ zegt lekenconsulent voor de Visserij Patrick Van Craeyenest: “ Binnen tien jaar is alles leeg gevist als men deze techniek verder gebruikt. Nu al signaleert men lege visgebieden ter hoogte van The Thamesen constateert men rode brandvlekken op de vis.” Climaxi wil dat de regering om te beginnen de Belgische 12 mijlszone afsluit voor elektrisch vissen en  wil niet dat Europa nog vergunningen toekent voor alle problemen met dit materiaal opgelost zijn.

Filip De Bodt