Vlaamse regering wil geen schaliegas, maar wat met steenkoolgas?

Volgens Vlaams minister Joke Schauvliege zal de Vlaamse regering de komende tien jaar geen initiatief nemen voor schaliegasboringen. Over het steenkoolgas dat Limburg Gas zou oppompen in de Limburgse steenkoolbekken bestaat nog geen duidelijkheid wegens gebrek aan investeerders.

Vlaanderen wil geen schaliegas

In juli dit jaar kondigde de Vlaamse regering een moratorium af tegen fracking. Hierdoor zou schaliegaswinning tijdelijk onmogelijk worden. Om schaliegas te ontginnen is deze techniek namelijk noodzakelijk.

Gisteren werd bekend dat de Vlaamse regering de komende tien jaar geen initiatief zal nemen rond schaliegas. Ze zullen ook geen onderzoek doen naar het potentiëel ervan. Opvallend, want in het Vlaamse regeerakkoord werd er geen woord gerept over onconventionele gaswinning.

Toch is dit nieuws niet louter positief: privé-investeringen in schaliegas worden niet aan banden gelegd. Hoewel er momenteel volgens Schauvliege geen interesse is in het Vlaamse schaliegas, blijft dit voor bedrijven nu dus wel mogelijk.

Te weinig interesse in Limburgs steenkoolgas

Rond het steenkoolgasproject van Limburg Gas bestaat er geen duidelijkheid. Limburg Gas, een project van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) en het Australische Dart Energy, zou onderzoek doen naar steenkoolgas en proefboringen uitvoeren. Het Australische bedrijf dat 80% in het project zou investeren, ging echter vorig jaar failliet. Momenteel lijkt geen enkele nieuwe partner te willen investeren in het omstreden project. De opsporingsvergunning die Schauvliege eerder afleverde voor het project, loopt ondertussen al een jaar. LRM laat voor het einde van het jaar weten of het steenkoolgasproject in Limburg door zal gaan.

Onconventioneel gas stoot op verzet

Schaliegas- en steenkoolgasboringen hebben enorme effecten op mens en milieu. De ongerustheid daarover wordt dan ook steeds duidelijker. De Nederlandse minister van economie Kamp liet eerder dit jaar toe om een zienswijze over schaliegas in te dienen. Zo’n 2464 mensen stuurden een zienswijze in. Velen daarvan waren afkomstig van Belgische organisaties en grensgemeenten met Nederland. Ook Climaxi leverde kritiek op de mogelijke schaliegaswinning in Nederland. In Vlaanderen verklaarden drie gemeenten zich gasvrij: As, Houthalen-Helchteren en Genk.

De boodschap is duidelijk: we willen geen onconventionele gaswinning in Vlaanderen. Het is dan ook hoog tijd dat de Vlaamse regering duidelijkheid schept en een blijvend verbod instelt op deze vormen van gaswinning.