Actie tegen teerzandolie tijdens lezing van ExxonMobil

KORTRIJK – Vandaag voerden activisten actie tegen teerzandolie aan de Kortrijkse Univeristeit KULAK. Daar werd met ondersteuning van de oliegigant ExxonMobil een congres voor leraars wetenschappen georganiseerd. ExxonMobil gaf er ook een lezing met de titel “Onze energievoorziening – kunnen wij zonder olie?”. Opmerkelijk, want onlangs lekte uit dat het bedrijf één miljard dollar investeerde in een nieuwe installatie in haar Antwerpse raffinaderij. Deze zou de Antwerpse afdeling in staat stellen om teerzanden te verwerken tot bruikbare brandstoffen.

ACTIE IN KORTRIJK

Activisten deelden flyers uit aan de genodigden voor het congres. Daarin spoorden ze het publiek aan om vragen te stellen aan de vertegenwoordiger van ExxonMobil over het Antwerpse dossier. Tegelijkertijd werd een banner met ballonnen opgelaten in een conferentiehal.

Bij de aanvang van de lezing van ExxonMobil zelf toonden enkele activisten een banner met als opdruk “Dankzij ExxonMobil straks teerzand in Antwerpen?”. Na afloop van de lezing stelden heel wat toeschouwers kritische vragen aan de medewerker van de oliegigant omtrent het omstreden dossier.

Image removed.Image removed.Image removed.

TEERANDOLIE IN ANTWERPEN?

Teerzandolie is een onconventionele, fossiele brandstof. Andere onconventionele brandstoffen zijn schaliegas, steenkoolgas en schalie-olie. Om teerzand tot olie te verwerken is er drie maal meer energie nodig dan bij conventionele aardolie en de uitstoot van broeikasgassen zou over de hele keten 23 procent hoger zijn.

Bovendien gaat de ontginning van deze ruwe olie gepaard met heel wat problemen voor mens en milieu:

ontbossing, water- en luchtvervuiling, lekken van chemische stoffen, het fnuiken van de rechten van inheemse bevolking,…

Deze fossiele brandstof wordt hoofdzakelijk in het Canadese Alberta ontgonnen, de plaats met de grootste reserves van teerzanden ter wereld. ExxonMobil investeert al sinds 2013 in het Kearl project. Daar wil het bedrijf 110 000 vaten per dag produceren. Tegen het einde van 2015 wil ExxonMobil haar productie daar verdubbelen.

In het kader van het Anwerup Project van ExxonMobil investeerde het bedrijf eerder al in een Hydrotreater. Deze installatie neemt sulfaat weg en voegt waterstof toe. Met de nieuwe investeringen in de Antwerpse raffinaderij stelt ExxonMobil zich nu ook in staat om lange koolwaterstofketens af te breken in kleinere dankzij de nieuw geplande Delayed Coker Unit. Deze twee installaties zijn nodig om teerzanden te verwerken tot bruikbare

1/2

brandstof.

Dat Europa een nieuwe markt biedt voor het Canadese teerzand was al langer duidelijk. In Canada werkt men aan een pijpleiding die de teerzanden zal vervoeren naar de oostkust: ideaal om naar Europa te vervoeren. De markt in de VS is verzadigd door een overvloed aan –eveneens erg vervuilende- schaliebrandstoffen. Daarnaast raakte een maand geleden bekend dat de Europese brandstoffenrichtlijn (Fuel Qualitiy Directive) sterk afgezwakt was: teerzandolie zou niet gelabeld en dus ook niet geweerd worden uit de Europese markten.

GEBREK AAN TRANSPARANTIE

Hoewel het bedrijf het nog niet officieel bevestigde, zijn er aanwijzingen genoeg. Eerder dit jaar twitterde het bedrijf zelfs het volgende bericht: “It’s important that the EU does not close of sources of energy (…) including Canadian heavy oil.”

Minister Schauvliege beweerde vorige week echter dat ExxonMobil een extra vergunning zou moeten aanvragen om teerzanden te kunnen verwerken. Opvallend, want de nieuwe Europese brandstoffenrichtlijn dwingt bedrijven niet om olie afkomstig van teerzanden te labelen. Teerzanden kunnen dus wel degelijk – al dan niet (deels) verwerkt- worden ingevoerd in België zonder dat onze overheden hiervoor vergunningen afleveren.

Tijdens de conferentie kon de vertegenwoordiger van ExxonMobil geen duidelijke garanties geven over de plannen van de Antwerpse afdeling. Climaxi vraagt dan ook duidelijkheid en transparantie inzake de plannen van het bedrijf. Tegelijkertijd dringt duidelijke, bindende wetgeving inzake teerzanden en andere onconventionele brandstoffen zich op. We hebben geen nood aan een volgende generatie van fossiele brandstoffen!