Klimaattop in Parijs

Eind dit jaar is het weer zover… Van 30 november tot en met 11 december is er een internationale klimaattop in Parijs. De klimaatbeweging maakt zich, samen met heel wat anderen, op voor een brede mobilisatie. De afgelopen klimaattoppen, inclusief de ‘nu of nooit’ top in Kopenhagen (2009), waren een teleurstelling in het kwadraat. Een opvolger voor het Kyoto-akkoord blijft in de mist hangen. De kans dat we met deze eenentwintigste top van de

Verenigde Naties (grote) stappen vooruit zetten, is miniem. Toch wil Climaxi duidelijk aanwezig zijn met de klimaateisen die we momenteel aan het verzamelen zijn.

Klimaatverandering is vandaag reëler dan ooit. De rapporten liegen er niet om en klinken telkens onheilspellender. De opwarming van de aarde heeft nu al gevolgen voor mensen in Europa en in de wereld. Steeds meer mensen zijn slachtoffer van een dolgedraaid klimaat en slaan op de vlucht. In 2010 gaat het al om 42 miljoen mensen (bron: Internal Displacement Monitoring Centre) en dat aantal stijgt elk jaar. De bewoners van Pacifische eilanden hebben steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden en worden geregeld slachtoffer van verwoestende cyclonen. Droogte maakt het voor velen moeilijk om te overleven. Ook in Vlaanderen staat men stil bij overstromingen en het behoud van onze kust. Uiteraard gaat deze crisis gepaard met een enorm ongelijke verdeling van de koek. Zij die het breed hebben, worden een pak minder hard getroffen dan diegenen die al op de onderste tree van de sociale ladder staan.

Tegenover al dit leed staat de onwil van onze politici om een sociaal en ambitieus klimaatbeleid te voeren. Internationaal zien we dat de macht van de bedrijven aan de onderhandelingstafel toeneemt. De huidige onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over een handelsverdrag beloven ook al niet veels goeds voor het klimaat. Het handelsverdrag (TTIP) kiest de kant van de bedrijven die leven van fossiele brandstoffen. 

Nochtans zien we rondom ons heel wat mensen inspanningen doen om het klimaat vooruit te helpen. Ook lokale overheden zijn soms vernieuwend en enkele landen hebben al een grote sprong gemaakt op het vlak van hernieuwbare energie. Maar tot nu blijven deze maatregelen te beperkt en zien we weinig gecoördineerde actie in Europa en op internationaal niveau.

Daarom mobiliseert Climaxi mee om te gaan betogen in Parijs! De Klimaatcoalitie en de Climate Express willen op 29 november 10.000 Belgen naar Parijs brengen en dat ondersteunen we ten volle. Climate Express organiseert het vervoer met de trein, bus en fiets.

Climaxi vindt dat we zeker ook op het einde van de rit onze krachten moeten tonen om de rekening te presenteren aan de beleidsmakers. Als zij de conferentie vooral gevuld hebben met palaveren en loze beloftes, dan willen we dat graag zeggen! De internationale organisaties roepen op om op 12 december, na de top, naar Parijs te gaan. Friends of the Earth International organiseert een grote actie op 11 december. De Climate Express voorziet ook vervoer voor dat laatste weekend. 

De Klimaatcoalitie eist:

  • Een internationaal, rechtvaardig en bindend klimaatakkoord.
     
  • Een sterke vermindering van de emissies in Europa.
  • Geld voor de landen in het zuiden om een lage koolstofeconomie uit te bouwen en om zich te beschermen tegen de ergste gevolgen van de klimaatcrisis.
  • Stoppen met valse oplossingen zoals emissiehandel (handel tussen bedrijven of landen om bepaalde broeikasgassen uit te stoten).

Climaxi ondersteunt deze eisen, maar wil in Parijs ook enkele andere concrete klimaatdossiers (en mogelijke oplossingen) in the picture zetten. Climaxi werkt dag in dag uit, het hele jaar door, aan dossiers die zowel sociale als ecologische eisen laten opborrelen. We werken rond 5 grote dossiers: visserij, verzet tegen schadelijke energiebronnen zoals steenkoolgas en kernenergie, energie-armoede, mobiliteit en greenwashing.

Climaxi vraagt aan mensen om een eigen klimaateis te formuleren. Wij verzamelen alles en bezorgen die aan de bevoegde minister in België én nemen die ook mee naar Parijs. Wij vinden het belangrijk dat de mensen zlf hun eisen of verwachtingen bedenken en presenteren aan de politici. Tijdens de conferentie zullen we die op een originele manier overhandigen aan de Belgische delegatie.

Ook na de klimaattop werken we verder op dit spoor.. Climaxi gaat op zoek naar solidaire oplossingen voor het klimaatprobleem. Climaxi ondersteunt getroffen gemeenschappen, zoals vissers, mensen die leven in energiearmoede, actiecomités tegen nieuwe wegen of voor beter openbaar vervoer en groepen die zich verzetten tegen vervuilende en gevaarlijke energiebronnen zoals steenkoolgas en kernenergie.   

En route pour Paris…

Zondag 29 november: De Klimaatcoalitie mobiliseert zoveel mogelijk Belgen in Parijs voor een betoging net vóór de start van de onderhandelingen.

Vrijdag 11 december: Friends of the Earth International organiseert een grote actie in de straten van Parijs.

Zaterdag 12 december: Grote internationale betoging in Parijs na de laatste dag van onderhandelen.