Tournee 'De mythe van de groene economie'

Hallo,

de mythe van de groene economieHet boek "De mythe van de groene economie" van Anneleen Kenis en Matthias Lievens, die beiden mee aan de wieg stonden van de VZW Climaxi, over de zin en onzin van de groene economie deed al heel wat stof opwaaien. Op donderdag 6 december 2012 werd het boek officieel voorgesteld in de Gentse Vooruit in aanwezigheid van een 300tal aanwezigen. Heel wat mensen raakten er niet meer in! Ook de vele interviews op radio, televisie en in weekbladen en kranten liegen er niet om. Climaxi, Masereelfonds en Uitgeverij EPO sloegen de handen in elkaar en organiseren een tournee naar aanleiding van dit boek, dat niet alleen de mythe van de groene economie in al haar dimensies ontrafelt, maar ook een aantal krachtlijnen uittekent voor een alternatief.

De klok tikt ongenadig: het klimaat verandert. We moeten, zo krijgen we te horen, samenwerken: allemaal samen tegen CO2. Steeds meer ngo's, bedrijven en politieke partijen vinden elkaar rond de slogan van de 'groene economie'. Of spreken we beter over 'groen kapitalisme'? Kiezen voor groen is niet alleen belangrijk om de klimaatverandering tegen te gaan, het maakt een land ook 'sterker, gezonder, veiliger, innovatiever, competitiever en gerespecteerder', zo stelt Thomas Friedman, columnist van de The New York Times. 'Is er iets denkbaar dat vaderlandslievender, kapitalistischer en geostrategischer is dan dat?'

Van 17 januari tot 28 januari gaan Matthias Lievens en Anneleen Kenis in debat met allerhande gesprekspartners en ook met alle geïnteresseerde aanwezigen in Mechelen, Dilbeek, Antwerpen, Brussel en Leuven. Ze discussiëren er met politici, vertegenwoordigers van NGO's en vakbonden, milieu-experten en groene ondernemers. Iedereen welkom op een van deze avonden!voorstelling in gent


1. Mechelen 

Voorstelling: De mythe van de groene economie

Matthias Lievens in gesprek met Kristof Calvo (Groen)

Donderdag 17 januari 2013, 20.00 uur

Boekhandel De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70, 2800 Mechelen

Gratis toegang - lokale partners: boekhandel De Zondvloed, Oikos en Mechelen Klimaatstad


2. Dilbeek

Voorstelling: De mythe van de groene economie

Boekvoorstelling door Anneleen Kenis

maandag 21 januari 2013, 20.00 uur

Café Den Tat, Kalenbergstraat 9, 1700 Dilbeek

Prijs: 3 euro/5 euro - lokale partner: vzw Tatwala

 

3. Antwerpen 

Voorstelling: De mythe van de groene economie

Matthias Lievens in debat met Dos Winkel (Sea First vzw) en Bogdan Vandenberghe (Algemeen Secretaris 11.11.11.)

woensdag 23 januari 2013, 20.00 uur

De Groene Waterman, Wolstraat 7, 2000 Antwerpen

Gratis toegang - lokale partner: Boekhandel De Groene Waterman

 

4. Brussel

Voorstelling: De mythe van de groene economie

Anneleen Kenis en Matthias Lievens in debat met Serge De Gheldere (klimaatambassadeur van Al Gore en CEO van Futureproofed), Pieter Verbeek (studiedienst ABVV) en Bert De Wel (studiedienst ACV). Moderator is Alma De Walsche (Mo*)

donderdag 24 januari 2013, 20.00 uur

Kaaitheater, Saincteletteplein, 1000 Brussel

Gratis toegang - lokale partners zijn Arbeid en Milieu, Kaaitheater, Mo* en Oikos

 

5. Leuven

Human Ecology – Ongehoord: De mythe van de groene economie

Anneleen Kenis in debat met Ann Demeulemeester (Algemeen Secretaris ACW), Luc Goeteyn (milieu-expert en co-auteur van 'In het oog van de storm') en Bart Vercoutere (Algemeen Directeur i-Cleantech Vlaanderen) en Moderator is Alma Dewalsche (MO*)

maandag 28 januari 2013, 20.00 uur

STUK, Auditorium, Naamsestraat 96, 3000 Leuven

Gratis toegang - Lokale partners zijn MO*, STUK, Oikos en Voedselteams

En voorts:

Info-avond over energiearmoede in Gent

"Hoe maken we een einde aan energiearmoede?" De rol van de lokale overheid en lokale mandatarissen

Woensdag 30 januari 2013, 20u-22u // Vredeshuis Gent - Sint-Margrietstraat 9 - 9000 Gent

Hoe komt het dat mensen hun energiefactuur niet meer kunnen betalen? Waarom betalen mensen met financiële problemen soms de hoogste energietarieven? Waarom worden in sommige gemeenten mensen afgesloten van basisnutsvoorzieningen en in andere niet? Hoe kan de lokale overheid een einde maken aan energiearmoede? Tijdens deze info-avond proberen we deze complexe materie te schetsen, hinderpalen te benoemen en samen te zoeken naar oplossingen.


Sprekerspanel:

  • Bart Delbeke, Universiteit Antwerpen
  • Mieke Clymans, Samenlevingsopbouw, project Energie en armoede.
  • Christel Herman, hoofdmaatschappelijk werker Energiecel - OCMW Gent
 
 

Internationale protestmars 'Stop Tihange'

stop kernenergieOp initiatief van de Nederlandse partij GroenLinks stapten op 12 januari 2013 in Maastricht ruim 1000 demonstranten mee in een internationale protestmars tegen de kerncentrale van Tihange. Onder meer de Nederlandse SP, PvdA, de Belgische politieke partijen Groen en Ecolo en Greenpeace schaarden zich achter de eisen van de organisatoren.

Lees verder

 

Antwerps Coalitieakkoord rond klimaat: achterhaalde (dorps)politiek

Vzw Climaxi (prille beweging rond klimaat en sociale rechtvaardigheid die velen leerde kennen door de uitreiking van The Greenwash Award) las het nieuwe bestuursakkoord van Antwerpen door en kwam tot de vaststelling dat het woord klimaat er niet eens in voorkomt. Terwijl het gros van de Belgische partijen aan ‘Sing For The Climate’ belooft een voortrekkersrol te spelen tijdens én na de onderhandelingen in Doha, slaagt men er niet eens in de grootste stad van het land échte engagementen te laten nemen.

Lees verder


Een (schijn)heilig verbond tegen energie-armoede

Nog nooit dumpten de Belgische energieleveranciers méér gezinnen dan afgelopen jaar. En toch organiseerde Electrabel - GDF Suez in Brussel op 28 november zelf een colloquium over energie-armoede. Dat op zich is dus al opmerkelijk, zeker als je weet dat Electrabel de jongste jaren steevast een van de hoogste tarieven in Europa aanrekende en in diezelfde periode vele duizenden gezinnen met betalingsmoeilijkheden uit de markt stootte.

Lees de vrije tribune van David Dessers (vzw Climaxi) en Paul Vanlerberghe (infogazelec) hier.

 

Met activistische groeten,

David Dessers, Famke Vekeman, Filip De Bodt, Lieve Van Dijck

Het team van VZW Climaxi

vlaamse overheid