De strijd om CETA. Democratie onder druk

Afgelopen week gingen honderdduizenden Europeanen de straat op om te protesteren tegen de handelsverdragen TTIP en CETA. Toch lijkt Europa vastbesloten om CETA, het verdrag met Canada, er in de komende weken door te drukken. Op 27 oktober zou het akkoord al getekend moeten worden, waarna het al voorlopig van kracht gaat. België gooit echter roet in het eten.

De regeringen van het Waalse, Brusselse en Franstalige Gewest namen eerder dit jaar resoluties aan tegen CETA. Hierdoor kan België het verdrag niet tekenen. Volgens Vlaams Minister President Geert Bourgeois zorgt dit voor ‘diplomatiek gezichtsverlies’ en vormt het een ‘regelrechte bedreiging voor onze economie en welvaart’.

 

De 15.000 burger die deelnamen aan de manifestatie in Brussel afgelopen dinsdag denken daar anders over. Mia van Dongen, Climaxi vzw: “TTIP en CETA vormen een bedreiging voor onze democratie. VIP rechten voor buitenlandse investeerders zetten onze nationale en lokale wetgevers buiten spel en gooien onze sociale rechten en milieubescherming te grabbel. Het is beschamend dat onze Vlaamse regering probeert een democratisch genomen beslissing terug te draaien uit angst voor gezichtsverlies op internationaal vlak. Wallonië en Brussel beschermen niet alleen hun eigen kiezers, maar ook de Vlaamse kiezers tegen de gevolgen van deze handelsverdragen.

Op 22 en 23 september kwamen de Europese Ministers van Handel samen in Bratislava. De verwachting was dat daar de informele goedkeuring voor CETA gegeven zou worden, maar het verdrag kreeg nog niet de unanieme steun die de Commissie wil. Naast België komen ook vanuit o.a. Polen, Hongarije, Roemenië, Bulgarije en Slovenië kritische geluiden.  Op 18 oktober zal er daarom een speciale vergadering komen voor de handelsministers. In de tussentijd zullen Europa en Canada werken aan een ‘gezamenlijke verklaring’ die zij ter verduidelijking aan het verdrag zullen toevoegen. Op deze manier hopen zij de discussie te kunnen sussen en de dwarsliggende lidstaten te overhalen om te tekenen.

Ook de toekomst van de onderhandelingen met de Verenigde Staten over TTIP staat op losse schroeven. Verschillende Europese leiders vroegen om een pauze in de onderhandelingen. Desondanks zal er een nieuwe onderhandelingsronde doorgaan in New York van 3 tot 7 oktober. Indien het verdrag niet voor het einde van het jaar is afgerond, lijkt het onwaarschijnlijk dat Obama’s opvolger de onderhandelingen voort zal zetten.

Mia van Dongen, Climaxi vzw: “De demonstraties van afgelopen week hebben weer bevestigd dat het verzet tegen CETA en TTIP breedgedragen, divers en springlevend is. Elk jaar komen er meer mensen op straat. Het is tijd dat onze volksvertegenwoordigers naar hun kiezers luisteren en deze handelsverdragen tegenhouden.”