Vers van de pers: "De mythe van de groene economie"

Anneleen Kenis en Matthias LievensVanaf deze week ligt 'De mythe van de groene economie. Valstrik, verzet, alternatieven' in de boekhandel, het nieuwe boek van  Anneleen Kenis en Matthias Lievens, uitgegeven bij EPO. In de loop van december en januari trekken de auteurs op tournee met het boek.  De klok tikt ongenadig: het klimaat verandert. We moeten, zo krijgen we te horen, samenwerken: allemaal samen tegen CO2. Steeds meer ngo's, bedrijven en politieke partijen vinden elkaar rond de slogan van de 'groene economie'. Of spreken we beter over 'groen kapitalisme'? Kiezen voor groen is niet alleen belangrijk om de klimaatverandering tegen te gaan, het maakt een land ook 'sterker, gezonder, veiliger, innovatiever, competitiever en gerespecteerder', zo stelt Thomas Friedman, columnist van de The New York Times. 'Is er iets denkbaar dat vaderlandslievender, kapitalistischer en geostrategischer is dan dat?' Dit boek van de hand van Matthias Lievens en Anneleen Kenis ontrafelt de mythe van de groene economie in al haar dimensies: van emissiehandel tot duurzaam consumeren, van bevolkingscontrole tot technologisch optimisme. Maar het tekent ook een aantal krachtlijnen uit voor een alternatief. De transitie naar een duurzame toekomst kan niet zonder diepgaande maatschappijverandering, stellen de auteurs. En zo'n verandering vraagt precies meer sociale gelijkheid, meer democratie en minder markt.

Kan de groene economie de klimaatwijziging stoppen?

Een artikel van Matthias Lievens over groene economie als smaakmakertje bij het boek

‘De uitdagingen voor de planeet op het vlak van duurzaamheid zijn buitengewoon en zonder voorgaande’, stelt Al Gore in een artikel in de Wall Street Journal.1 Hij is duidelijk vanwaar hij de oplossing ziet komen: volgens hem zijn de zakenwereld en kapitaalmarkten het best geplaatst om het probleem aan te pakken. We moeten terug naar de principes, stelt hij: ‘we hebben een meer lange-termijngerichte en verantwoordelijke vorm van kapitalisme nodig. We moeten een duurzaam kapitalisme ontwikkelen.’ Al Gore heeft verdiensten en dit is er één van: hij noemt het kind tenminste bij naam. Tal van rapporten zijn volgeschreven over de ‘groene economie’, en heel wat partijen en NGO’s hebben die notie opgepikt. Al Gore zegt tenminste waarop het staat: het gaat om duurzaam of groen ‘kapitalisme’. 

Lees hier verder.

Officiële boekvoorstelling - donderdag 6 december - 20u - Vooruit (Balzaal) - Gent

Met:

  • Anneleen Kenis en Matthias Lievens, auteurs
  • Ann Vermorgen, nationaal secretaris ACV
  • Caroline Copers, algemeen secretaris Vlaams ABVV 
  • Vera Dua, Groen
  • Tom Demeester, energiespecialist PVDA

Moderator: Alma Dewalssche

Alle aankondigingen van activiteiten rond dit boek vind je spoedig op deze pagina.

 

Info-avond Leuven: Hoe maken we een einde aan energie-armoede

Over de rol van de lokale overheid en lokale mandatarissen

Woensdag 21 november - Provinciehuis Leuven -  Provincieplein 1, 3010 Leuven 

Hoe komt het dat mensen hun energiefactuur niet meer kunnen betalen? Waarom betalen mensen met financiële problemen soms de hoogste energietarieven? Waarom worden in sommige gemeenten mensen afgesloten van basisnutsvoorzieningen en in andere niet? De prijzen voor energie zijn de laatste jaren gestegen. België behoort binnen Europa zelfs tot de groep van landen met de hoogste tarieven. Maar heel wat landgenoten staan in de kou. Eind 2011 waren bijna 88.000 gezinnen klant bij de netbeheerder nadat hun contract werd opgezegd wegens wanbetaling. Als zij ook bij de netbeheerder schulden maakten, kregen ze een budgetmeter. Dit was zo voor ongeveer de helft van deze mensen. Bij één op vier van de mensen met een budgetmeter voor electriciteit werd de minimumlevering van 10 ampère uitgeschakeld.

Volgens het Agentschap Wonen is 18 % van de huurwoningen in slechte staat. Vaak betekent dit een slechte isolatie en dus een hoge energiefactuur. Volgens een studie van OASeS in Antwerpen heeft ongeveer 10% van de huurders problemen om de woning te verwarmen, tegenover 3% van de gezinnen met een eigen woning. Voor sociale huurders is dit percentage zelfs 15%. Vooral de huurders staan dus in de kou. Hoe kan de lokale overheid een einde maken aan energiearmoede? Tijdens deze info-avond proberen we deze complexe materie te schetsen, hinderpalen te benoemen en samen te zoeken naar oplossingen.

Sprekerspanel:

  • David Dessers, stafmedewerker vzw Climaxi – beweging voor een sociaal klimaat.  
  • Jos Hellings, Sociale Dienst OCMW-Leuven.
  • Mieke Clymans, Samenlevingsopbouw, project ‘Energie en armoede’ (gevraagd).
  • Filip Thues,  vzw Pendule – het Leuvens energiefonds.
  • Moderatie en inleiding: Ronny Clycq (vzw Climaxi)

Inschrijven is verplicht? Hoe dat kan vind je hier.

 

Climaxi organiseert mee het Derde Klimaatforum in Leuven

zaterdag 17 november 2012 - 13.30u - 18.00u - Romaanse Poort, Brusselsestraat 63, 3000 Leuven

Het klimaatforum is een denk- en doedag voor alle Leuvenaars. Via workshops en debatten gaan we op zoek naar manieren om de klimaatverandering op lokaal vlak aan te pakken. Hoe kunnen we Leuven een sociale, duurzame en klimaatneutrale toekomst bieden? Na de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober leggen we de nieuwe verkozenen kritisch op de rooster. Het volledige programma en een inschrijvingsformulier vind je hier . Climaxi wil graag de aandacht trekken op de volgende workshop:

Duurzaam en betaalbaar wonen. Haalbaar ook voor Leuven?

In Leuven zijn gebouwen goed voor 60 procent van de CO2-uitstoot. Ook onze woningen stoten heel wat broeikasgassen uit. Willen we klimaatneutraal worden, zullen we de stap moeten zetten naar energiezuinig wonen. Maar hoe doe je dat en hoe zorg je ervoor dat dit voor iedereen mogelijk wordt? Ecologisch bouwen en verbouwen kost heel wat geld. Huurders slagen er niet in om eigenaars te overtuigen. We leggen verkeerde prioriteiten en beginnen pas aan energiebesparende maatregelen wanneer al het andere is afgewerkt...  Drie experts leiden de workshop in, waarna we op interactieve wijze de denkoefening voortzetten. Organisatie: Dialoog en Climaxi

 

Wilfried Huismann wint proces van WWF

Bekijk het debat tussen Huismann en Phil Dicky (WWF) nu integraal op onze site

Wilfried HuismannOp zaterdag 23 juni vond in Brussel het eerste 'Greenwash Circus' plaats, een conferentie over valse oplossingen voor de klimaatcrisis en de bedenkelijke praktijken van allerhande bedrijven en organisaties die zich graag groener voordoen dan ze in werkelijkheid zijn.  De dag werd bijgewoond door een 120-tal mensen en één van de opmerkelijkste sprekers was de Duitse documentairemaker Wilfried Huismann. Hij had met zijn film 'The silence of the panda. What WWF isn't saying' de praktijken van het Wereld Natuurdfonds (WWF) kritisch tegen het licht gehouden. Ten tijde van het 'Greenwash Circus' was Huismann nog verwikkeld in een proces met WWF, waardoor de film en het bijhorende boek niet langer in Duitsland mochten verspreid worden, tot aan de uitspraak. Inmiddels bereikte ons het nieuws dat Huismann het proces gewonnen heeft en dat zijn film terug volop mag vertoond worden, ook in zijn eigen land.

Het debat bekijken kan hier.

 

Power Shift Belgium

Een mobilisatie voor en door jongeren van 1 tot 3 december in Brussel

Een weekend vol workshops, trainingen, discussies,  acties en ontmoetingen. In niet-formele en plezante atmosfeer. Power Shift Belgium is een evenement dat jongeren en jeugd organisaties samenbrengt om kennis en kunde te delen over klimaatrechtvaardigheid en in het bijzonder over "corporate capture". Op 1-2-3 december in hartje Brussel, niet toevallig het middelste weekend van COP18. Tijdens deze 2 weken onderhandelingen trachten wereldleiders een oplossing te formuleren voor de prangende klimaatproblemen, beïnvloed door de belangen van de bedrijfswereld. Deze ondergraving van het democratische proces stelt Power Shift Belgium aan de kaak en jij kan er bij zijn.

Alle info over Power Shift vind je op deze website.

 

Beste groeten,

Famke, David en Filip - het team van Climaxi