Wallonië houdt voet bij stuk

CETA

Gisteren, vrijdag 21 oktober, vertrok de Canadese minister van Handel, Chrystia Freeland, met tranen in de ogen terug naar Canada. Het Waalse ‘nee’ heeft voorlopig de ondertekening van het handelsverdrag tussen Europa en Canada kunnen afwenden. 


De afgelopen dagen probeerden de Europese Commissie en Canada om Wallonië te overtuigen om toch groen licht te geven voor ondertekening van CETA. Chrystia Freeland kwam zelfs naar Namen om daar met Waals ministerpresident Magnette te onderhandelen. Maar Magnette hield voet bij stuk. Hoewel er volgens de Waals minister-president ‘belangrijke vooruitgang’ werd geboekt, bleven enkele struikelblokken onopgelost. Ondanks de hoog oplopende politieke druk, bleef Magnette hameren op het belang van democratische besluitvoering. “We zullen geen groen licht geven tot het debat is uitgeput”, zei hij enkele weken geleden al. En daar houdt hij zich voorlopig aan.

Mia van Dongen, Climaxi vzw: “Wij staan achter Wallonië en zijn dankbaar voor het beschermen van onze sociale rechten, ons leefmilieu en onze democratie. Van alle Europese parlementen zijn zij de enige die dit proces serieus hebben genomen. Ze hebben het verdrag uitgebreid bestudeerd en geluisterd naar de bezorgdheden van de bevolking en de vele organisaties die campagne gevoerd hebben tegen CETA.”


Ondanks berichtgeving in de Vlaamse media hebben meerdere lidstaten de afgelopen weken kritische vragen gesteld bij het verdrag. Canada en de EU hebben meerdere verduidelijkende verklaringen naar buiten gebracht in een poging de onrust weg te nemen. De juridische status van deze verklaringen is niet duidelijk. De vertraging gaf ook een aantal andere landen de tijd om nog aanpassingen aan het verdrag te onderhandelen. Duitsland heeft een extra clausule laten toevoegen die hen de mogelijkheid geeft onder de voorlopige inwerkingtrede uit te komen eens goedgekeurd. Roemenië en Bulgarije hebben de visumplicht voor hun burgers heronderhandeld. De Waalse regering heeft echter diepgaandere vragen bij het verdrag. Vragen die niet met een eenvoudige ‘verklaring’ beantwoord kunnen worden. Die vragen hebben vooral te maken met de hoofdstukken over landbouw, openbare diensten en investeerderbescherming. 


Het is nog niet duidelijk welke gevolgen de Waalse vastberadenheid zal hebben voor de geplande ondertekeningsceremonie van volgende week.