Klimaatactievoerders op naar nieuwe avonturen

Negen klimaatactievoerders, die meerijden met de klimaatfietstocht aan zee van vzw Climaxi, werden gisteren urenlang ondervraagd door Franse politiediensten. Ze probeerden een spandoek te ontrollen voor de kerncentrale van Gravelines. De actievoerders fietsen tot 31 augustus langs de Franse, Belgische en Nederlandse kust om mensen te vragen eigen klimaatvoorstellen in te dienen. Van de klimaattop in Parijs verwacht men immers niet veel.

Onderweg bezoeken ze musea en natuurgebieden, hebben ze gesprekken met politici en organiseren ze een aantal acties rond symbolische klimaatpunten. Eén ervan was gisteren aan de kerncentrale van Gravelines. De zes reactoren van Gravelines zijn tussen de 30 en 35 jaar oud. Bij de bouw kregen ze een ontwerpleeftijd mee van 30 jaar. Net zoals in België gaat het om een sterk verouderd patrimonium waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is.

Famke Vekeman: “We wilden een spandoek ontrollen voor de centrale en daar een foto van nemen, maar zover kwam het niet. Twee para’s sprongen uit de wagen en zetten ons tegen de muur. Alle Franse politiediensten arriveerden. We kregen te maken met zo een dertigtal politiemensen die ons fouilleerden, bagage doorzochten en alle beelden in beslag namen. We werden ondervraagd op bevel van de procureur, hoewel lokale politiemensen ons duidelijk maakten dat we eigenlijk geen overtreding begingen. We zijn immers niet op de terreinen van de centrale zelf geweest. De terreurdreiging in Frankrijk heeft blijkbaar zware gevolgen voor de vrije meningsuiting. Het is begrijpelijk dat men ongerust is, maar het is niet normaal dat gewone eenvoudige acties in de kiem gesmoord worden. Zo legt men immers het maatschappelijk debat stil.” Wat er precies gebeurt na de ondervragingen ligt in handen van de procureur ter plaatse. Wat er verder gebeurt met de Franse ordediensten is bij Climaxi ook nog niet duidelijk.

De fietsers vervolgen vandaag hun weg en bezoeken o.m. het Visserijmuseum in Oostduinkerke voor een onderhoud met de schepen van milieu. Ze passeren het staketsel te Nieuwpoort rond 17 uur en overnachten in Camping De Lombarde. Verder wil men ook nog actie voeren in Oostende en gaat men zaterdag uit de kleren voor het klimaat op het naaktstrand te Bredene.

Meer info? Filip De Bodt - 0496/718472