Beste Lantis, wij procederen wel

Gisteren verkondigde Lantis, de bouwheer van de Oosterweelwerken, dat de Oosterweelwerken de sanering niet verhindert en de leefomgeving van Zwijndrecht verbetert. Lantis draait daarbij ook de rechtsorde om en gedraagt zich als een boef die anderen vraagt om niet te procederen. 

Lantis is duidelijk niet van plan om de saneringswerking grondig aan te pakken en dus de werken aan de Oosterweeltunnel te doen vertragen. Luc Hellemans, directeur van bouwheer Lantis stelt het zo: "Indien we deze piste volgen, betekent het dat we onze werf voor enkele jaren moeten stilleggen. Zijn we daar als maatschappij bij gebaat? Wanneer we verder werken, verbeteren we de situatie wat PFAS betreft, in afwachting van een eventuele sanering. En daarnaast willen we de hinder voor de mensen in Zwijndrecht en omgeving ook zo snel als mogelijk beëindigen." 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters herhaalt dat voor haar de vooruitgang van de werken niet ten koste mag gaan van de volksgezondheid.

Recht op procederen

Climaxi lanceerde een brede oproep bij sociale bewegingen om de discussie weer ten gronde te voeren. Hebben we de Oosterweelverbinding nodig? Climaxi wil nu een Europese klacht indienen. Dit project is een mobiliteitsproject van de vorige eeuw. We moeten naar minder auto-infrastructuur en meer openbaar vervoer. Het gehele Oosterweelproject gaat zorgen voor extra verkeer op al onze wegen. De Oosterweelverbinding staat voor een verbreding van de Antwerpse ring, uitbreiding van de haven en dit zonder degelijk openbaar vervoer. Dit is niet de mobiliteitsoplossing voor meer leefbaarheid in Vlaanderen. 

Een verbreding van de Antwerpse ring leidt meteen tot meer verkeer op de andere wegen E17, E34 maar ook op gewestwegen als N42, N60 of verbreding van Mechelse Ring. Daarnaast houdt het project onvoldoende rekening met stikstofneerslag van dit extra verkeer in natuurgebieden. De landbouw moet de broeksriem aanspannen maar extra verkeer is geen probleem. De Vlaamse overheid voert een beleid met twee maten en gewichten. 

Ben je het eens en wil je ons financieel steunen om onze klacht bij Europa te krijgen? Doe een gift op BE40 0016 3236 1163 (Climaxi vzw, Groenlaan 39, 9550 Herzele)