Algemene vergadering Friends of the Earth (Europa)

Friends of the Earth is een Europees en Internationaal netwerk van organisaties die klimaat en sociale rechtvaardigheid combineren in hun strijd voor een betere wereld. Dat biedt mogelijkheden. De Europese partners kwamen begin juni samen op ‘the Annual General Meeting’ in Chak’vi in Georgië.

Eén van de meest belangrijke gespreksonderwerpen was het vergroten van solidariteit tussen de groepen. Hoe kunnen grote en kleine organisaties benefiet halen uit dit netwerk? Voor een kleine organisatie zoals Climaxi heeft dit netwerk heel wat te bieden. Naast inhoudelijke input over onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de antinucleaire strijd in Europa, kan dit netwerk ook versterkend werken voor organisatorische uitdagingen.

Inhoudelijk is het netwerk sterk in ondersteuning en samenwerking tussen groepen. Er wordt aangemoedigd om samen te werken rond bepaalde lokale uitdagingen. Zo werkt Spanje bijvoorbeeld samen met Friends of the Earth groepen in Guatemala om grondstofontginning van Spaanse bedrijven ter plaatse te stoppen. Ook in België staat Arcelor Mittal in de top 15 van meest geviseerde bedrijven door de klimaatbewegingen. Hun uitstoot en historische voorsprong bij de Europese emissiehandel zet hen in de schijnwerpers van Friends of the Earth. Dit biedt mogelijkheden om samen met bijvoorbeeld Duitsland of Nederland acties te doen tegen de grote metaalindustrie-giganten.

Daarnaast is er ook het idee geopperd om een solidair co-financieringsfonds op te richten. Zo kunnen grote groepen delen in de zware last van co-financiering van kleinere groepen. Dit brengt de continuïteit van onze acties niet in het gedrang en bestendigt onze duurzame aanpak.

Vervolgens staat solidariteit ook in het teken van mensenrechten beschermers die in gevaar komen door hun acties. Met dit netwerk kunnen we internationaal druk uitoefenen en bekendheid creëren. Communicatie over schandalen, verdwijningen, etc zijn belangrijk om het harde werk van lokale groepen niet te zien verdwijnen in een doofpot.

Er werd ook hard gewerkt aan wat we als netwerk gaan doen tijdens en na COP 21 in Parijs dit najaar. We verwachten althans niet dat politici met voldoende maatregelen naar buiten zullen komen. Daarom willen we focussen op de strijd die al gestreden wordt en moedigen we de anti-fracking, anti-TTIP en andere bewegingen aan om vooral verder te werken. We kunnen het klimaat niet aan politici overlaten. We moeten het verzet in handen nemen en streven naar een steenkoolarme maatschappij.

Tijdens de conferentie werd de nieuwe actie en website gelanceerd. Met de site

https://www.wearetheenergyrevolution.org willen we aantonen dat de menselijke ketting vóór, tijdens én na Parijs veel mensen kan verbinden om energie-efficiëntie en hernieuwbare energie op de politieke agenda te zetten.

Daarnaast was deze Algemene Vergadering een uitgelezen kans om Georgië beter te leren kennen. Na de vergadering zijn we de bergen in getrokken naar een gebied waar de Georgische overheid een dam wil bouwen voor een hydro-elektriciteitscentrale. Hierdoor moeten 1500 mensen verhuizen die al sinds jaar en dag in dit wondermooie Kaukasus gebergte wonen. Daarnaast verdwijnt 400ha biodiversiteit. Tot slot zal de aanwezigheid van deze dam leiden tot aardbevingen en verzakkingen. Een Koreaans bouwbedrijf begint volgende maand aan de bouw van de dam.

Dit toont aan dat Friends of the Earth uitdagingen heeft en moet blijven vechten tegen klimaatonrecht en sociale onrechtvaardigheid. Hierbij kunnen we als Climaxi mee uitbundig gebruik maken van het Europese netwerk.

1/2

Op 13 juni kwam ook de hoofdstad Tbilisi in het nieuws met enorme overstromingen. Dit had dodelijke slachtoffers tot gevolg. Ook de dieren in de zoo stierven of ontsnapten. De aanleiding van deze overstroming was een hevige stortbui van drie uur lang. Deze onweersbuien teisterden vooral het westelijke deel van Tibilisi dat vlak aan de Vere rivier ligt. De autosnelweg die twee delen van de stad verbindt, is hier de oorzaak van. Onder de snelweg loopt de rivier door tunnels waar 40 tot 50m³ per seconde kan doorstromen. Op het hoogtepunt van de stortbui was er een verloop van 400-500m³ per seconde. De tunnels die de rivier over een afstand van 400m indijken konden dit verloop niet aan waardoor overstroming het gevolg waren. De rivierbedding is in de laatste  tientallen jaren steeds meer volgebouwd. Er is geen ruimte voor overstromingsgebied of natuurlijke wending van de rivier.

Caucasus Environmental NGO Network (CENN) heeft een rapport uitgebracht waarbij extra onderzoek wordt gevraagd voor de aanleg van de weg. De natuur moet hier beter in rekening worden gebracht.

Net zoals in België ijvert men voor meer inspraak in natuur- en klimaatkwesties en moeten deze hoger op de politieke agenda staan. Een universele strijd, zo blijkt.

Katrin Van den Troost