Consumeat

consumeat

De vleesindustrie zou vandaag goed zijn voor zo'n 15 procent van de mondiale uitstoot van broeikasgassen. Eén biefstuk zorgt voor evenveel broeikasgassen als een ritje van 70 kilometer met een doorsnee wagen. Bovendien is voor de productie van 1 kilogram rundvlees 15.000 liter water vereist, voor 1 kilogram tarwe is dat slechts 900 liter.

Vleesconsumptie legt dus een groot beslag op onze planeet. Industriële vleesproductie gaat bovendien gepaard met dierenleed. De beelden die dierenrechtenorganisaties konden schieten in enkele Vlaamse slachthuizen spraken boekdelen. Tot slot leidt een te hoge consumptie van voornamelijk rood en bewerkt vlees tot allerhande gezondheidsproblemen.

Om al die redenen zijn er steeds meer mensen die vlees afzweren en lopen er campagnes om minder vlees eten te promoten. Als tegenzet heeft het “innovatieplatform” Flanders Food nu, in samenwerking met de vleesindustrie én de Vlaamse regering, het project ConsuMeat opgezet. Dat onderzoeksproject wil het imago van vlees terug opkrikken. Het wil de vleessector de juiste communicatietechnieken aanreiken om zo vlees weer hip te maken. De omgekeerde wereld...

Kennelijk moet Vlaams minister voor Innovatie Philippe Muyters nog definitief het licht op groen zetten voor ConsuMeat. Misschien kan een Greenwash Award en de media-aandacht die ermee gepaard gaat, wel het definitieve duwtje richting de prullenmand betekenen.