Energie-Armoede

Eandis moet van het volk zijn, niet van de burger...

Van het volk of van de burger, is dat niet ver hetzelfde? Nee, de terminologie doet er toe. Het volk, dat zijn jij en ik, [i]honderdduizenden tot miljoenen belanghebbenden. De “burger” dat is de gebruikelijke term die onze regeringspartijen graag in de mond nemen. Daarmee bedoelen zij hem die voldoende rijk is om op de beurs te speculeren..

 

Turteltaks baant de weg verder naar energie-armoede

energiearmoedeSinds 1 maart van dit jaar telt ons land een nieuwe taks.Sinds die dag werd de ‘Bijdrage Energiefonds’ verhoogd, wat inmiddels algemeen bekend staat als de Turteltaks. Een doorsnee gezin betaalt jaarlijks al snel 100 of 130 euro méér voor dezelfde energie. Maar samen met een aantal eerdere maatregelen zou de stijging van de gemiddelde energiefactuur nu neerkomen op bijna 400 euro per jaar. Het kan niet anders dan dat dit tot een forse toename van de energie-arnoede moet leiden. En dat staat een ambitieus klimaatbeleid in de weg.

“De sleutel ligt bij het overtuigen van de verhuurders”

budgetmeterEnergie-armoede en het OCMW van Leuven

Het OCMW van Leuven besliste een tijd geleden om een energiedeskundige aan te werven. Die extra medewerker heeft bijzondere aandacht voor energie-armoede en gaat samen met de betrokkenen op zoek naar manieren om energie, en dus ook centen, te besparen. Dat werpt vruchten af, al blijft er ook een grote hinderpaal: de meeste cliënten van het OCMW zijn huurders en dus moet je hun huisbazen kunnen overtuigen om de nodige ingrepen in een woning te laten uitvoeren. We spraken hierover met energiedeskundige Pieter Spoelders en het hoofd van de dienst schuldhulpverlening, Ilse De Greef.

Dialoog: “Energiezuinig wonen zit in de lift”

Inge PauwelsDialoog is een onafhankelijke VZW, gehuisvest in Wijgmaal, die werkt rond duurzaam bouwen en bewust wonen. We spraken met afgevaardigd bestuurder Inge Pauwels, die vaststelt dat haar organisatie steeds meer werk op de plank krijgt: “We geven nu jaarlijks vier maal zoveel bouwadviezen als enkele jaren geleden. Daaraan merken we dat het thema van energiezuinig wonen in de lift zit.” Alleen blijft het wel moeilijk om huurders en dan vooral de huurder met een klein inkomen te bereiken. "Ik vermoed echter dat vooral de strenger wordende wetgeving voor de nodige ingrepen zal zorgen. Vanaf 2020 moet een huurwoning in België bijvoorbeeld over dakisolatie beschikken. Daardoor zullen die eigenaars wel moeten in actie komen."

Tweede trefdag Klimaatneutraal

Datum: 
di, 25/03/2014 - 00:15
Type Activiteiten: 

Op dinsdag 3 december 2013 kwamen 54 vertegenwoordigers van het Vlaams-Brabantse middenveld samen in Leuven om na te gaan welke rol verenigingen, sociale bewegingen, ngo's etc. kunnen spelen in het proces 'Vlaams-Brabant Klimaatneutraal'. We kwamen al snel tot de conclusie dat we zelf ook concrete initiatieven en acties willen ondernemen. Het zou daarom nuttig zijn om verder te werken rond de volgende thema's:

1. Wonen en het recht op energie
2. Duurzame mobiliteit
3. Duurzame voeding en (stads)landbouw

Subscribe to RSS - Energie-Armoede